Du Début de la Chasse
Basset Fauve de Bretagne

Over

De Basset Fauve de Bretagne

Een stukje geschiedenis:

De Basset Fauve de Bretagne stamt af van de grand Fauve de Bretagne die in zijn vroegere

vorm niet veel meer voor komt. Reeds onder Lodewijk de veertiende (1462-1522) werd er

met meutes grand Fauves gejaagd op zwijnen en wolven.

Na de tweede Wereldoorlog waren er nauwelijks Basset Fauves overgebleven. Door de grote liefde voor het ras van o.a. Luis Le Helleco werd het ras, dat praktisch was verdwenen weer heropgebouwd. Hierbij werd in de eerste plaats gebruik gemaakt van “Fauves” zonder stamboom, maar ook van de Basset Griffon Vendéen, de Beagle , Dashond en een enkele Terrier. De inspanningen en toewijding van de mannen van het eerste uur mogen niet vergeten worden. Echter zijn wij er nog lang niet. De Basset Fauve de Bretagne is een ras in opbouw. Slechts door een goede samenwerking van de fokkers kunnen we een redelijk resultaat bekomen. Allereerst is het een kwestie van het type bewaren, dus slechts honden met een juist ooraanzet, beharing en bouw te gebruiken. Ook in de Bretagne en de Midi waar enkele geestdriftige fokkers zitten zien we nog nesten met “uitschieters”. Pups met teveel wit, een zachte beharing, een te Franse stand ( naar buiten gerichte voorpoten) komen nog regelmatig voor evenals te hoge honden en ondervoorbijters. De Franse fokkers vragen over het algemeen slechts papieren aan voor pups die veelbelovend zijn. Zoals bekend moet elke hond in Frankrijk na één jaar jaar door een keurmeester goedgekeurd (geconfirmeerd) worden, om zijn uiteindelijke stamboom te krijgen. Dit systeem zorgt ervoor dat slechts met zeer goede honden verder gefokt wordt. Het is daarom ook van groot belang om voortdurend contact te houden met de fokkers in de Bretagne.

Persoonlijkheid:

De Basset Fauves zijn lopende jachthonden. Dit houd in dat de Basset Fauve de bretagne niet is gefokt om samen te werken met de baas tijdens de jacht. Zij moeten hun werk alleen opknappen en naar eigen inzicht handelen, ver van de baas verwijderd. De Basset Fauves zijn intelligente honden, maar ook behoorlijk eigenwijs. Stipte gehoorzaamheid mag men niet van hen verwachten. Ze lopen van hot naar her, met de neus op de grond om zodra er een spoor te volgen valt, hals te geven. Echter is hun gerechtigheid zo groot , dat ze regelmatig komen kijken waar de baas is gebleven. Bij een echte huishond, waar zeer intiem mee omgegaan wordt, wint de gerechtigheid aan de baas het van zijn jachtdrift. Het kan daarom ook wel eens even duren voordat de hond zich weer meldt. De Basset Fauve de Bretagne is een echte mensenvriend, uitbundig en enthousiast. Hoewel het een eigenzinnige hond is , is hij zeer betrouwbaar, een echte kamaraad en vol te vertrouwen bij kinderen, waar hij dol op is. Tevens zijn de Basset Fauves zeer opgewekt, vrolijk, speels en niet blafferig. Het zijn meute honden en hebben dus grote behoefte aan gezelschap. Komen ze dus in een gezin met kinderen en/of dieren, zodat ze nooit alleen zijn, dan is alles in orde.
© Copyright 2014, alle rechten voorbehouden. De foto’s op deze website mogen niet worden gekopieerd zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar.
Home Nieuws Uitgelicht Uitgelichte foto's Over Puppies Tentoonstellingen Fotogalerij Klik hier Rasstandaard Klik hier Klik hier Trimmen Klik hier Over